Welkom bij de Utrechtse Studenten Cantorij!

Welkom op de website van de Utrechtse Studenten Cantorij.

Concerten La Guitarra

Als solo-instrument wordt de gitaar niet vaak ingezet om een kamerkoor te begeleiden. Jammer, zo bewijst de Utrechtse Studenten Cantorij (USCantorij) op 16 en 18 december in respectievelijk Amsterdam en Utrecht met gitarist Stefan Gerritsen. In het concertprogramma La Guitarra zijn zeven zelden uitgevoerde stukken uit de afgelopen twee eeuwen te horen door een van de beste studentenkoren van Nederland. In september trok de Cantorij al bekijks op de boekpresentatie van "Alles begint bij Bach” van Merlijn Kerkhof in TivoliVredenburg.

 

De gitaar blijkt in dit programma een instrument van zware onderwerpen: duiveltjes en plaaggeesten storten rampen en chaos uit over de wereld in het Canto de Diavoli van Robert Heppener (1925-2009), liefdesverdriet in een metafoor van oorlog en verdriet wordt bezongen in Or che’l ciel et la terra van Thomas Jennefelt (1954) en in La Guitarra van Gerard Beljon (1952) zingt het koor over het lijden van de Spaanse bevolking onder Franco, met de gitaar als symbool voor het nimmer stakende verzet.

 

Roderik de Man schreef op verzoek en initiatief van gitarist Stefan Gerritsen een nieuw werk voor koor en gitaar dat tijdens deze concerten zijn première beleeft. Daarnaast voeren we ook Alfonsina y el mar van Imre Ploeg (1990) uit, ook als onderdeel van de Tenso Dagen in november in het Muziekgebouw aan 't IJ, waar de beste (amateur)koren van Nederland uitgenodigd worden om werken van jong talent te presenteren.

 

De gitaar houdt even rust tijdens Then I heard the Singing van de Zweedse componist Bo Hansson (1942-2010). Dit stuk behandelt de openbaring van St. Birgitta, de beschermheilige van Zweden, met zingende engelen en, in lijn met de kerstperiode, de geboorte van Jezus. Ook te horen is Nel fuggir del tempo van Wim Dirriwachter (1937), waarin thema’s als liefde, leven en dood voorbij komen, met korte tussenspelen voor gitaar. Dit alles op teksten van Michelangelo, die als ware homo universalis over meer talenten dan beeldhouwen bleek te beschikken.

 

Data:

16 december 20:15

Oosterkerk, Kleine Wittenburgerstraat 1

AMSTERDAM

Klik hier voor kaartverkoop!

 

18 december 15:00

Academiegebouw, Domplein 29

UTRECHT

Klik hier voor kaartverkoop!

 

Toegang:

€15 regulier

€8 student

 

Groepskorting:

Bij een groep van 5 personen of meer ontvangt u €1,50 korting op elk kaartje! Mail uw groep naar Olivier Rutgers: secretaris@uscantorij.nl.

Foto: Luciano Zorzetto